Расте броят на заразените с COVID-19 в Русия

Pixabay
share

Продължава да се увеличава броят на заразените с коронавирус в Русия, 80% от легловия фонд в болниците в страната е запълнен, а Министерството на здравеопазването разреши клиничните изследвания върху хора на трета руска ваксина срещу инфекцията. 

За четвърти пореден ден броят на заразените с коронавирус надхвърля 6000 души. Расте се и коефициентът на разпространение на заболяването – от 0.8 преди месец до над единица в момента.

Кандидатът на медицинските науки Кирил Маслиев увери, че легловият фонд бързо може да бъде увеличен, ако се наложи: "В случай на необходимост, ще бъде възстановен обемът на медицински услуги в болниците и клиниките, които бяха препрофилирани през май за целите на лечението на коронавирусната инфекция и след това бяха върната към обичайната си клинична дейност. Необходимият резерв наистина е налице". 

Почти 6200 нови случая на COVID-19 за денонощие в Русия

Същевременно министерството на здравеопазването разреши клиничните изследвания върху хора на трета руска ваксина срещу COVI-19, която се разработва във Федералния научен център „Чумаков“ на Руската академия на науките. Ваксината ще бъде поставена на 3000 души в Санкт Петербург, Киров и Новосибирск. В по-напреднал стадий на клиничните изследвания са ваксините на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея" и на Новосибирския научен център по вирусология и биотехнология "Вектор".

Вирусологът Виталий Зверев е на мнение, че е прекалено рано да се съди за ефективността и безопасността и на трите ваксини: "Изследванията не са завършени и все още не са изучени всички възможни нежелателни ефекти". 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Водещи новини

Още новини