Учебната година в Русия започна както обикновено, присъствено

  • 01 септември 2020 12:29

  • 431
  • 0
Учебната година в Русия започна както обикновено, присъствено
© Getty Images/Guliver (архив)

Началото на новата учебна година в Русия - Денят на знанията 1 септември, ще се отбележи в традиционната си форма независимо от коронвирусната пандемия. В повечето училища се организират тържества при спазване на всички санитарни изисквания. Занятията навсякъде ще започнат в присъствен вид, предаде ТАСС, като се позова на съобщения от ресорните министерства.

Всички училища, детски градини и средни професионални учебни заведения са готови за началото на новата учебна година, информира министърът на просветата Сергей Кравцов.

Предвижда се учениците да спазват мерките против коронавируса, препоръчани от компетентните власти - социална дистанция, измерване на температурата и разследване в случай на открити заразени деца или учители. Родителските срещи ще се провеждат онлайн. Различните класове няма да излизат в междучасия по едно и също време.

Тази година в първи клас тръгват почти 2 милиона руски деца. Занятия ще започнат общо 17 милиона ученици в средните училища и още 3 милиона студенти от различни видове техникуми и колежи.

Над 1 млн. случая в Русия

Ключово събитие ще стане днес общоруският открит урок под наслов "Да помниш, значи да знаеш" с участието на президента Владимир Путин. Темата му ще е опазването на историческата памет и 75-ата годишнина от победата на Съветския съюз във Великата отечествена война. Учениците ще бъдат поздравени и от екипажа на Международната космическа станция.

Над един милион студенти ще започнат тази година следването си в руски висши учебни заведения, съобщи министърът на образованието и науката Валерий Фалков. За безплатно обучение тази година са отпуснати 541 748 места в тях, финансирани от бюджета.

В повечето висши училища учебната година ще започне в присъствена форма. Властите препоръчват обаче задочните и вечерните занятия временно да се осъществяват в дистанционен режим. Университетите ще осигуряват предпазни средства за студентите, преподавателите и персонала. Чуждестранните студенти ще се допускат до занятия само след двуседмична карантина и тест за коронавируса, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
431 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини