Отложиха делото срещу покойния руски юрист

share

Районен съд в Москва отложи за 22 март насроченото за днес съдебно дело срещу покойния руският юрист и разобличител на измами Сергей Магнитски, предаде Ройтерс.

Така Магнитски, чиято смърт на 37-годишна възраст в московски затвор през 2009 г., се превърна в символ на нарушенията на човешките права в Русия и причина за влошаване на отношенията със САЩ, стана първият мъртъв подсъдим в историята на Русия. Съобвиняем с подобни обвинения в данъчни измами е бившият му работодател Уилям Браудър, генерален директор на британския фонд "Хермитидж кепитъл", който не се яви пред съда.

Съдията Игор Алисов от Тверския районен съд е постановил отлагане на делото, тъй като адвокатите на обвиняемите и роднините на покойния Магнитски са отказали да присъстват на заседанието, посочва Ройтерс. Според ИТАР-ТАСС решението на съдията е по молба на адвокатите с мотива, че не са успели да се запознаят с материалите по делото.

Юристът Сергей Магнитски, който беше одитор на "Хермитидж кепитъл", бе арестуван, след като преди това бе обвинил висши полицаи и данъчни чиновници в данъчни измами за много милиони долари. Неговият бивш работодател твърди, че обвиненията срещу Магнитски са плод на отмъщение и че той е убит. Даже съветникът по човешките права към Кремъл изрази съмнения дали младият юрист не е бил пребит до смърт в затвора, но президентът Владимир Путин обяви, че затворникът е починал от сърдечен удар.

Конгресът на САЩ прие през миналата година закон за санкции срещу лицата, отговорни за смъртта на Магнитски. Русия отвърна с приемането на подобен закон с наказателни мерки за американци, които нарушават правата руски граждани, припомня Ройтерс. ИТАР-ТАСС пояснява, че разследването срещу покойника Сергей Магнитски е възобновено по разпореждане на Генералната прокуратура въз основа на решение на Конституционния съд на Русия от 14 юли 2011 г.

Водещи новини

Още новини