В Русия съдят мъртвец

  • 19 февруари 2013 10:03

  • 1063
  • 1
В Русия съдят мъртвец
©

В Русия започва безпрецедентно съдебно дело срещу мъртвец. Подсъдим е адвокатът Сергей Магнитски, починал в ареста през ноември 2009 г. Именно съдбата на Магнитски стана причина за рязко влошаване на отношенията между Русия и Съединените щати.

На пръв поглед това e обикновен процес за финансови злоупотреби. Има съдия, прокурор, адвокати, само че обвиняемият в неплащане на данъци Сергей Магнитски не е в съда. От 2 години тялото му лежи в едно от московските гробища.

Той умира през ноември 2009 г. в болницата на ареста от сърдечен пристъп. Според роднините, смъртта му е следствие на тормоз в ареста по изфабрикувани обвинения заради това, че разкрива схема за източване на стотици милиони от руския бюджет от представители на силови структури.

Роднините не признават новия процес. От името на майката на Магнитски един от адвокатите на семейство прочете пред журналисти протестно изявление: "Нито аз, нито други роднини или адвокати на моя син, възнамеряват да участват в този процес".

В отговор съдът назначи служебни адвокати на мъртвеца и днес им даде време до 4 март да се запознаят с материалите по делото, съобщи БНТ.

Случаят "Магнитски" вече влоши руско-американските отношения, след като заради смъртта на адвоката американският Конгрес прие миналия декември закон, ограничаващ достъпа до Съединените щати на определени руски чиновници и представители на силовите структури.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1063 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Tohol

2013.02.22 | 09:27

1
Като факт - това е правно и житейско безумие! Но за съжаление подобни идиотщини - да се заведе дело срещу починал човек има в България: В Районен съд - Добрич бе заведено дело от ВиК - Добрич срещу баща ми, починал през 2008 г., за неплатени три фактури на обща стойност 28,51 лв. Интересното бе, че делото бе заведено от адвокатска кантора от София! След обжалване от моя страна делото бе прекратено. Но фактът си остава!

Добави коментар

Водещи новини