Австралийският премиер поднови усилията си за освобождаване на Джулиан Асанж

Getty images (архив)
share

Австралийският премиер Антъни Албанезе поднови усилията си за освобождаване на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, който от четири години и половина се намира в британски затвор, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По време на визита в САЩ тази седмица Албанезе директно е изразил в неформален разговор с президента Джо Байдън безпокойството си за съдбата на 52-годишния си сънародник.

"Ясно заявих, че това не може да продължава повече и че е време да се сложи край", разказа Албанезе пред в. "Сидни морнинг хералд". Той не коментира какво точно са си казали с Байдън.

Асанж се намира в британски затвор от април 2019 г., а преди това прекара седем години на територията на посолството на Еквадор в Лондон в опит да избегне екстрадиция.

САЩ обвиниха Асанж и американската активистка и бивша военнослужеща Челси Манинг в кражба и разпространение на класифицирана информация, свързана с военни операции в Ирак и Афганистан, с което според Вашингтон двамата са поставили в опасност живота на местни информатори. Ако Асандж бъде екстрадиран в САЩ, той може да получи до 175 години затвор.

Поддръжниците на Асанж виждат в него смел журналист, извадил на бял свят военни престъпления. Британското правителство се съгласи да го екстрадира, но съдебната борба срещу решението все още не е приключила.

Откакто миналата година встъпи в длъжност, Албанезе многократно се е застъпвал за освобождаването на Асандж.

Съпругата на Джулиан Асанж се надява новото австралийско правителство да се застъпи за него

Водещи новини

Още новини