Австралийски депутати поискаха от дъщерята на Джон Кенеди съдействие за освобождаването на Джулиан Асанж

  • 09 май 2023 14:46

  • 1036
  • 0
Австралийски депутати поискаха от дъщерята на Джон Кенеди съдействие за освобождаването на Джулиан Асанж
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Австралийски депутати се срещнаха днес с посланика на САЩ в Канбера Керълайн Кенеди, за да я помолят да съдейства за прекратяването на висящия процес за екстрадирането на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, за да може той да се завърне в родината си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Законодателите от "Парламентарната група за връщането у дома на Джулиан Асандж" заявиха, че са информирали американския дипломатически представител за сериозните притеснения в страната им във връзка с продължаващото задържане на Асандж.

"Има различни мнения за Асанж в австралийското общество и членовете на парламентарната група изразяват това разнообразие от мнения. В групата обаче не подлежи на съмнение, че той е третиран несправедливо", се казва в изявление на депутатите, разпространено след срещата им с Кенеди в Канбера.

Асанж се бори да не бъде екстрадиран от Великобритания в САЩ, където са му повдигнати обвинения във връзка с публикуването на тайни американски документи през 2010 г. Вашингтон заяви, че публикуването на документите е изложило на опасност живота на много хора.

Според поддръжниците на създателя на Уикилийкс той е превърнат в жертва, защото е изобличил злодеяния на САЩ, включително такива, извършени в рамките на конфликтите в Афганистан и Ирак.

Ако бъде екстрадиран в САЩ, Асандж може да влезе в затвор за срок до 175 години затвор.

Керълайн Кенеди е дъщеря на убития през 1963 г. президент на САЩ Джон Фицджералд Кенеди и Жаклин Кенеди, показа справка на novini.bg.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1036 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини