Следващият етап от делото за екстрадицията на Джулиан Асанж в САЩ ще започне през май

  • 18 април 2024 09:04

  • 166
  • 1
Следващият етап от делото за екстрадицията на Джулиан Асанж в САЩ ще започне през май
© Getty images (архив)

Следващият етап от съдебното дело на Джулиан Асандж ще започне през май, след като американското правителство представи гаранции за отношението към него, ако британският Върховен съд разреши да бъде екстрадиран, предадоха Пи Ей медия и ДПА, цитирани от БТА.

Основателят на "Уикилийкс" е преследван в САЩ заради предполагаем заговор за получаване и разкриване на информация за националната отбрана след публикуването на хиляди изтекли документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак.

По време на двудневното изслушване през февруари адвокати на 52-годишния Асанж поискаха разрешение от съдията да оспорят отхвърлянето на по-голямата част от делото, за да предотвратят екстрадирането му. Миналия месец двама съдии отхвърлиха повечето от правните аргументи на Асандж, но заявиха, че ако САЩ не дадат гаранции, той ще може да обжалва на три основания.

Тези гаранции са, че Асанж ще бъде защитен и ще може да се позовава на Първата поправка от американската Конституция, която защитава свободата на словото в страната; че САЩ не са "предубедени в съдебния процес" заради националността му и че няма да му бъде наложено смъртно наказание.

Вчера двамата съдии потвърдиха, че САЩ са предоставили уверение на съда и заявиха, че изслушването ще се проведе на 20 май и ще продължи около два часа.

Съдът издаде това решение, след като във вторник съпругата на Асадж - Стела Асанж, заяви, че САЩ са предоставили "откровено уклончиви думи".

"Съединените щати не дадоха уверение по отношение на Първата поправка и дадоха стандартно уверение по отношение на смъртното наказание", каза тя. "САЩ не се ангажираха да оттеглят предишното твърдение на прокуратурата, че Джулиан няма право да се позове на Първата поправка, защото не е гражданин на САЩ. Вместо това САЩ се ограничават до откровено уклончиви думи, твърдейки, че Джулиан може "да се опита да повдигне въпроса" за Първата поправка, ако бъде екстрадиран.

"Дипломатическата нота с нищо не облекчава крайното безпокойство на семейството ни за неговото бъдеще - мрачното му очакване да прекара остатъка от живота си в изолация в американски затвор заради публикуването на журналистика, печелила награди", добави съпругата му.

Министерството на правосъдието на САЩ отказа да коментира.

Джо Байдън: Обмислям искането на Австралия за спиране на съдебното преследване срещу Джулиан Асанж

Последвайте канала на

Novini.bg
166 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:26

1
❤️ Г­­­о­­­р­­­е­­щ­­­и­­­ ­­­м­­о­­м­­и­­­ч­е­­­т­а­­­ ­­в­и­­­ ­­­о­ч­­а­­­к­­­в­­­а­­т ­­-­­ X­1­­8­­­.­­F­­U­N

Добави коментар

Водещи новини