Съпругата на Джулиан Асанж се надява новото австралийско правителство да се застъпи за него

  • 20 юни 2022 15:23

  • 1439
  • 4
Съпругата на Джулиан Асанж се надява новото австралийско правителство да се застъпи за него
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Съпругата на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асадж, Стела Асандж, заяви в интервю тази сутрин за австралийското радио Ей Би Си, че се надява новото правителство на Австралия да се застъпи за съпруга ѝ по делото му за екстрадиция, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Стела Асандж, която има две деца от Джулиан Асанж, каза, че в поведението на австралийското правителство по отношение на делото на Асанж се наблюдава видима "промяна", откакто австралийската Лейбъристка партия се върна на власт миналия месец.

"Определено има промяна", каза тя във връзка с подхода на новото правителство. "Усещането е сякаш дълго време сме участвали в маратон. Сега обаче сякаш много хора тичат заедно с нас и както че ли виждаме лентата на финиша", поясни Стела Асандж.

В интервюто за радиото тя заяви, че физическото състояние на съпруга ѝ се е влошило по време на трите му години престой в затвора "Белмарш" в Лондон.

"Условията там са ужасни и биха влошили здравето на всеки човек, но той вече беше в лошо здравословно състояние, когато влезе в затвора", каза тя, като уточни, че през миналия октомври той е преживял "лек инсулт".

Американските власти искат Асандж да бъде екстрадиран от Великобритания в САЩ, където да бъде изправен пред правосъдието във връзка с 18 обвинения, включително в шпионаж, след като неговата организация публикува секретни военни и дипломатически документи.

След като британският вътрешен министър Прити Пател подписа в петък заповед за екстрадирането на Асандж, в австралийските медии се появиха съобщения, че новото австралийско правителство на премиера лейбърист Антъни Албанезе ще се застъпи пред американските власти, за да бъде Асандж пуснат на свобода.

Британски съд издаде заповед за екстрадиране на Джулиан Асанж в САЩ.

Албанезе обаче днес отхвърли идеята да иска публично от САЩ да се откажат от наказателното преследване срещу Асанж.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1439 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.06.21 | 09:33

4
МРЕТЕ АНГЛОСАКСОНСКИ ГОВЕДА

2022.06.20 | 16:51

1
Джулиан Асандж изпраща на „Гардиън“, „Шпигел“ и „Ню Йорк Таймс“ около 100 000 документа с класифицирана информация за войната в Афганистан от 2001 г. Част от документите разкриват убийството на цивилни от американската армия. След публикуването на тези документи избухва международен скандал. В отговор Асандж казва, че на негово разположение са още около 15 хиляди документа с класифицирана информация на Пентагона. Той публикува голямо количество свръхсекретни материали, касаещи шпионски скандали, корупция по високите етажи на властта, военни престъпления и тайни на дипломацията на големите държави.През октомври 2010 г. на страниците на Уикилийкс излизат и компрометиращи армията на САЩ документи за приключилата през август 2010 г. война в Ирак (2003).
Този човек е герой

2022.06.20 | 16:52

3
През 2008 г. Джулиан Асандж е награден от „Амнести интернешънъл“ за публикуване на материали за корупцията на управляващите в Кения.През 2011 г. списание „Тайм“ го обявява в списъка на 100-те най-влиятелни хора в света.................... Когато публикуваш за Кения те награждават, но когато публикуваш ФАКТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА САЩ те вкарват в затвора, а и искат даже смъртно наказание.........................................
Този човек е герой

2022.06.20 | 16:51

2
Това не е просто реванш срещу Менинг и Асандж за разкриването на криминалните действия на правителството на Съединените щати, за разкриването на измамите на Вашингтонската клика. Те разбира се искат реванш, защото са такива дребнави тирани, но са си изфабрикували този прецедент, който ще им позволи те да контролират обясненията, а не журналистите. Така че от тук нататък журналистиката ще функционира като Министерство на пропагандата. Това вече е направено с основните медии. Няма и грам независимост в амерканската преса и телевизизия. Те стриктно пропагандират за правителствто. Съмнявам се, че има независимост и в британските печатни и електронни медии. Действително ББС звучи кат тромпет на пропагандата на Вашингтон. Това на което сме свидетели и което наистина се случва с Асандж е терор. Той не е виждал децата си от седем години. Той фактически е бил в затвор седем години. Това е ужасно. Това, което сега му се случва, е още по-ужасно. Но най-ужасното от всичко е, че убиват истината. Свободата на словото беше убита от правителството на Съединените щати, с помощтта на правителството на Великобритания, изцяло подкрепени от англо-американските медии.

Добави коментар

Водещи новини