Нова Зеландия обяви национално извънредно положение

pixabay
share

Нова Зеландия обяви национално извънредно положение за трети път в историята си, докато циклонът Габриел продължава да вилнее, съобщи "Ройтерс". По-рано мерките бяха наложени за някои райони. 

"Това беше голяма нощ за новозеландците в цялата страна, но особено в горния Северен остров - много семейства са разселени, много жилища са без ток, регистрирани са големи щети, нанесени в цялата страна", заяви премиерът Крис Хипкинс.

Габриел е на 100 км източно от Окланд, близо до източното крайбрежие на Северния остров на страната и се очаква да се движи на изток-югоизток.

Кийрън МакАнулти, министър на управлението на извънредните ситуации, каза, че въпреки че Нова Зеландия сега е в най-лошия период от бурята, се очакват повече дъждове и силни ветрове. Страната страда от наводнения, свлачища и щети на пътища и инфраструктура, каза той.

Лошото време ще обхване горната част на Южния остров, докато циклонът се придвижва, каза синоптикът.

Властите евакуираха плажните селища и все още молят хората да напуснат домовете си, тъй като реките продължават да набъбват и приливът се покачва. Пътищата са затворени, мобилните телефонни услуги не работят и някои градове са откъснати.

Хиляди останаха без ток в Нова Зеландия заради буря

Хипкинс каза, че е твърде рано да се каже колко хора са били разселени или ранени. Няма потвърдени смъртни случаи.

Местните медии публикуваха снимки и видеоклипове на бедстващи хора.

Това се случва седмици след като Оукланд и околните райони бяха засегнати от рекордни валежи, които предизвикаха наводнения и убиха четирима души.

Нова Зеландия обяви национално извънредно положение след земетресение през 2011 г. и когато пандемията от Covid-19 удари през 2020 г.

Водещи новини

Още новини