Щетите от циклона Габриел в Нова Зеландия може да надхвърлят 8 млрд. долара

  • 20 февруари 2023 11:20

  • 286
  • 0
Щетите от циклона Габриел в Нова Зеландия може да надхвърлят 8 млрд. долара
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Нова Зеландия съобщи днес, че щетите от циклона Габриел, взел най-малко 11 жертви, може да надхвърлят 13,5 милиарда новозеландски долара (8,42 млрд. американски долара), предаде Ройтерс. Властите обявиха отпускането на спешно финансиране, за да се помогнат усилията за възстановяване. 

Циклонът връхлетя на 12 февруари най-северните части на Северния остров и се насочи към източното крайбрежие, като причини много поражения. Премиерът на страната Крис Хипкинс обяви циклона за най-голямото природно бедствие от началото на този век. 

"Инвестициите, необходими за свързването на нашите общности и за гарантиране на бъдещето на инфраструктурата в страната ни, ще са значителни и това ще изисква вземането на трудни решения", каза Хипкинс по време на пресконференция. На нея той обяви отпускането на помощ от 300 милиона новозеландски долара (над 187 милиона американски долара) за преодоляване на последствията от бедствието, като 250 млн. от тях са предвидени за възстановяване на разрушени пътища, а още 50 млн. са за бизнеса и за важни производства.

Нараства броят на жертвите от циклона Габриел в Нова Зеландия

Очаква се правителството да обяви отпускането на допълнително финансиране за възстановяване, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини