Венецуела изгони американски дипломат

share

Вицепрезидентът на Венецуела обяви, че експулсира от страната аташе в посолството на САЩ, защото е заговорничел срещу правителството. В предавано пряко по телевизията заседание на министерския съвет Николас Мадуро допълни, че са открити заговорници сред военните, пише "Дневник".

Той обяви още, че са предприети "специални мерки" за контриране на саботажи и конспирации срещу властта и изтъкна, че лоялността на армията е гарантирана.

Мадуро де факто управлява Венецуела, защото президентът Уго Чавес е в много тежко състояние в болница в Хавана. Пред министрите вицепрезидентът каза, че ракът, от който не може да се излекува Чавес, е "атака от неговите врагове".

Малко преди съвместното заседание на министри и висши военни от правителството съобщиха, че Чавес е получил ново сериозно усложнение и състоянието му е "много деликатно заради нова тежка инфекция". По улиците на Каракас излязоха негови привърженици, изразяващи подкрепата си за човека, който 14 години управлява богатата на петрол страна, но изглежда вече наближава своя край.

58-годишният президент не е виждан на публично място от операцията му в Куба на 11 декември - четвъртата поред, откакто бе открито раковото му заболяване в средата на 2011г.

Чавес се подложи на няколко сесии лечение с медикаменти и облъчване, които на моменти го оставяха без коса и с възпалено лице. Според Reuters някои медицински експерти се съмняват, че в момента той може да понесе още една сесия на хемотерапия.

Мадуро и някои висши служители в администрацията отговарят на настояванията на опозицията за повече информация за състоянието на президента с обвинения, че са фашисти и конспиратори, които били във възторг от страданието на Чавес и заговорничели да дестабилизират Венецуела.

Ако Чавес умре, по закон трябва да има извънредни президентски избори в рамките на 30 дни. Те най-вероятно ще бъдат спечелени от Мадуро, но изчезването на президента ще има сериозно отражение за обширен район в Латинска Америка и Карибско море, защото Чавес помагаше с петродолари на управляващите от Куба до Никарагуа и от Боливия до Еквадор.

Водещи новини

Още новини