Брюксел с доклад за Румъния през януари 2013 г.

share

Европейската комисия ще публикува своя допълнителен доклад за Румъния по механизма за сътрудничество и проверка през януари 2013 г., съобщи на пресконференция днес румънският министър по европейските въпроси Леонард Орбан, цитиран от БТА и Медиафакс.

Досега се смяташе, че допълнителният доклад за Румъния ще бъде публикуван през декември. Необходимостта от него се появи заради политическата криза в Румъния през лятото, която кулминира с временно отстраняване от поста на президента на страната.

Срещата през септември на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешните работи, на която се очакваше решение за присъединяване на Румъния и България към шенгенското пространство, бе отменена, тъй като някои страни-членки обявиха, че не могат да вземат решение преди публикуването на този допълнителен доклад за Румъния.

Аджерпрес припомня и изказване на холандския посланик в Букурещ, направено през септември, че Холандия ще изчака доклада за Румъния, за да вземе решение за разширяването на Шенген.

На Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи през октомври министрите на вътрешните работи от страните-членки обсъдиха темата за присъединяването на Румъния и България към Шенген, но не бе взето решение, тъй като е необходимо единодушие по въпроса, пише "Дневник".

Водещи новини

Още новини