Гръцкият премиер разкритикува решението на Германия да върне граничния контрол по сухопътните граници

Getty Images
share

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис коментира днес решението на Германия да възстанови паспортния контрол по сухопътните граници с думите, че „отговорът не може да бъде едностранна отмяна на Шенген и прехвърляне на топката към страните на първото влизане (на мигрантите)“.

В интервю за радиостанцията Talk Radio, цитирано от „Прото тема“, Мицотакис каза, че решението на проблема с незаконната миграция може да бъде един справедлив компромис за охрана на европейските граници.

Той припомни строгата политика, която провежда Гърция за охрана на границите си и мерките, които бяха взети по време на мигрантската криза по границата с Турция по р. Марица (Еврос) през 2020 г. „Гърция защити европейските граници по Еврос и (това) беше първата стъпка в значителните усилия да убедим целия Европейски съюз, че ако не успеем да ограничим броя (на мигрантите), които преминават границите, не можем да се справим и с въпроса за вторичните потоци (вътре в ЕС)“, каза гръцкият премиер.

Той заяви, че Европа се е адаптирала и в резултат броят на мигрантите, които преминават през гръцките граници, е спаднал, а ситуацията по островите се е нормализирала.

Германия връща паспортния контрол по всичките си граници

Мицотакис каза още, че сътрудничеството с Турция по проблемите на миграцията е необходимо. Той го определи като задоволително, защото Анкара е разбрала, че „инструментализирането на миграцията няма да бъде прието от Гърция и от Европа“, отбелязва БТА.

Що се отнася до обвиненията към Гърция, че изтласква противозаконно мигранти по морските граници с Турция, Мицотакис заяви, че гръцката брегова охрана жертвоготовно е спасила живота на хиляди хора. Същевременно той подчерта, че активната превенция е задача, която бреговата охрана трябва да изпълнява и когато някой тръгва от Турция, трябва безопасно да се върне в Турция. „Бреговата охрана не е служба за посрещане на нелегални мигранти“, заяви гръцкият премиер.

Водещи новини

Още новини