Германският канцлер защити граничната си политика в разговор с полския премиер

  • 13 септември 2024 22:44

  • 348
  • 3
Германският канцлер защити граничната си политика в разговор с полския премиер
© Gettyimages

Германският канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 днес проведе разговор с полския премиер Доналд Туск, след като от Варшава постъпиха критики към Берлин заради плана му да въведе допълнителни проверки по германските граници, съобщава БТА.

Двамата лидери се съгласиха по време на разговора, че предизвикателствата, породени от незаконната миграция и контрабандата, могат да бъдат преодолени единствено в унисон и че тясното сътрудничество между европейските партньори е от съществено значение, каза говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт.

Хебещрайт каза, че Шолц е обяснил на Туск новите „мерки на миграционната политика“ на неговото правителство, които трябва да бъдат приложени от понеделник на границите на Германия с Дания, Белгия, Нидерландия и Люксембург.

Германия връща паспортния контрол по всичките си граници

Вече има гранични проверки на другите граници на Германия, включително с Полша, въпреки правилата на Шенгенското пространство за свободно движение.

Във вторник полският премиер определи плановете на Германия като "неприемливи".

Друга обсъждана тема е „циничното инструментализиране на мигрантите от Беларус“, заяви Хебещрайт, като лидерите са се съгласили да засилят защитата на европейските външни граници.

Полша и балтийските държави обвиняват беларуския президент Александър Лукашенко, че позволява на мигранти да се опитват да преминат в Европейския съюз през неговата страна, за да дестабилизира обединението.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
348 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.09.14 | 00:47

3
Къде е сега тази ЕК, която преследваше Унгария и Полша, да санкционира Германия? Скриха се и не се показват.

2024.09.13 | 23:25

2
Величие и Ивелин партия номер 1 в България!
ne

2024.09.13 | 23:08

1
palen glupak niama arab koito da minava na granicite ti vsicki vlizat boklouki prez poleto merkel gi nauci

Добави коментар

Водещи новини