Белгийските политици не могат да използват социалните мрежи

share

Белгийските политици не умеят да използват социалните мрежи в интернет. Това заключение прави изследовател от университета в Лиеж, чийто коментар е поместен днес на страниците на вестник "Либр Белжик".

Според него политиците в страната рядко използват мрежата за друго, освен за пропаганда. По неговите наблюдения, профилите на водещите белгийски политически дейци във Facebook най-често са като еднопосочен канал - съобщават за събития от личния или професионалния живот на своя притежател, но са много редки случаите, в които "приятелите" на съответния потребител получават отговори на зададените въпроси на стената на профила. Това, според политолога Мишел Херманс, се дължи на различни причини, една от които е, че политиците бягат от отговори, защото ги възприемат като обвързване. Херманс коментира, че в интернет политиците също ползват кух език, който не казва нищо. За разлика от реалната среда обаче, най-често в мрежата политиците не изписват набор от безсмислени думи, а по-скоро не реагират по същество, когато контактите им ги попитат нещо или потърсят тяхното мнение. Някои от белгийските политици все пак са склонни да публикуват във Facebook  снимка на последното грамадно кюфте, което са изпекли на поредното барбекю, други коментират прогнозата за времето. Това, според политолога, цели да ги покаже като обикновени хора.

В Twitter  положението е по-различно, защото там публиката е далеч по-ограничена, отбелязва Херманс. Според него микроблогът се вижда дори по-опасен на политиците, тъй като не предлага свободата на пишат и показват, каквото им хрумне, без ограничения. В Twitter  съобщенията са сведени до 140 знака и това стряска още повече, защото краткият изказ предполага двусмислици и възможни интерпретации - нещо, от което незабавно биха се възползвали традиционните медии. Изследователят заключава, че социалните мрежи са дали на политиците възможност да заобиколят традиционните средства за масова информация, за да изпратят посланията си до хората, но засега не биват използвани подобаващо.

Същевременно в Белгия се помнят случаите от последните две години с бившия премиер Ив Льотерм, който успя да издаде свой флирт и извънбрачни отношения, както и назначения в правителствената администрация на своя любовница. Едно от двете интимни съобщения, цитирани от местната преса, гласeше: "Ще ми се да се науча да те познавам. А на теб?". Льотерм бързо изтри съобщението от профила си, но докато го стори, то вече беше препратено многократно от почитателите му в мрежата=

Водещи новини

Още новини