Почина "бащата на тирамисуто"

  • 29 юли 2024 15:43

  • 1275
  • 0
Почина "бащата на тирамисуто"
© Pixabay

Роберто „Лоли“ Лингуаното, италианският сладкар, за когото се смята, че е изобретил емблематичния десерт тирамису, почина в неделя на 81 години.

"Бащата на тирамисуто" почина в Италия след дългогодишна битка с неясна болест. Известният сладкар създава кулинарната класика в началото на 70-те години, докато работи в известен ресторант в Тревизо, Северна Италия.

Десертът има няколко истории за произхода си, включително една, която твърди, че Лингуаното случайно е изпуснал маскарпоне в купа със захар и яйца. Според местните жители той усъвършенства рецептата за сладкиша с аромат на кафе с помощта на Алба ди Пило-Кампеол, съпругата на Адо Кампеол, собственикът на ресторанта в Тревизо. Твърди се, че по-късно тя е добавила бишкоти, напоени с еспресо към десерта.

Приготвен само с шест съставки – яйца, савоярди, захар, маскарпоне, кафе и какао – десертът първоначално е кръстен „Tirame Sù“, име, което се превежда като „вдигни ме“ или "хвърли ме нагоре".

Журналистът Джиджи Падовани, който стана близък приятел на Лингуаното, е съавтор на книгата „Тирамису“ със съпругата му Клара. Той си спомня: „За нула време този десерт стана основен компонент в менюто. Беше сервиран върху кръгъл поднос с бишкоти, напоени с кафе, и два слоя сметана и маскарпоне.

Няколко години по-късно, през 1983 година, рецептата за тирамису е публикувана за първи път в гастрономическо списание в Тревизо, предава Нова. От 90-те години насам десертът става световно известен.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини