Румънците забогатяват по-бързо от останалия свят

  • 29 юли 2024 16:05

  • 827
  • 1
Румънците забогатяват по-бързо от останалия свят
© Pixabay

Финансовото богатство на румънците, оценено на 300 милиарда долара, ще расте със среден темп от 8,6 процента през следващите пет години. Това е с един процент по-бързо от средната прогноза за Източна Европа и с три процента над средния очакван глобален темп на растеж, показва Доклада за глобално богатство (Global Wealth Report) на американската консултантска фирма Boston Consulting Group, цитиран от вестник "Адевърул". 

"Румънците държат относително нисък дял от богатството си в брой и депозити (34 процента), в сравнение със средното за Източна Европа (44 процента). В същото време виждаме много висок дял на други инвестиции, 20 на сто в некотирани акции и по-малки класове активи, което е рядко срещано в други региони, където средният глобален процент е едва две на сто, а средният за Източна Европа е 8 на сто", отбелязва Кристиан Хорват, партньор и асоцииран директор в Boston Consulting Group. 

Американски стратегически бомбардировачи пристигнаха в Румъния

Разпределението на финансовото богатство показва смесена картина в Румъния. От една страна е здравословно от гледна точка на факта, че до половината от финансовото богатство на румънците е собственост на хора с активи под 250 хил. долара, което е много по-висок процент от средното за света - 30 на сто. Делът на много богатите, с финансово богатство над 100 милиона долара, също е значително по-висок от средното за света. Румънците с активи над 100 милиона долара притежават 23 процента от общото финансово богатство, в сравнение с 14 на сто от много богатите в света, пише "Адевърул", цитиран от БТА.

"През следващите пет години очакваме силен растеж в атрактивни сегменти за частни банки, като тези с финансови активи между 250 000 и 20 милиона долара", допълва Кристиан Хорват, цитиран от вестник "Адевърул". 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
827 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.29 | 17:06

1
PO MALKO SE KRADE ZATOVA

Добави коментар

Водещи новини