Това, че работническо-селската „интелигенция“ е консервативна…

  • 29 юли 2024 15:43

  • 513
  • 0
Това, че работническо-селската „интелигенция“ е консервативна…
© Дечко Узунов, "Идиот"

Може и да се напълни теренът с преливащи от религиозност марксисти, но на тоя свят има и други неща. Някои – даже по-абсурдни и интересни. 

Може и да е пълно с религиозни душици, дето ръцете ще им се изкълчат да се кръстят; и викат, че едно време се живеело по-добре и драпат то да се върне, но като ги питаш кое „едно време“, викат по соца. А така… демек, когато колеха поповете и ги погребваха в гората, в необозначени гробове, и когато забраняваха да ходиш в църква? Не отговарят, мълчат и гледат умно. 

Нищо де, няма да им придиряме. 

Ще ги поздравиме и тях, и всички с две неща:

Първо с любимата ми песен на Gojira, а после и с едно мнение на Теодор Ушев

Честито ви начало на финалната седмица на юли 2024 г.

_______________

Това, че работническо-селската "интелигенция" е консервативна, религиозно-маниакална и нетолерантна към непонятното и различното не е беда - тя винаги си е била такава, просто социалните мрежи ѝ предоставиха терен за изява.

Големият проблем на България е, че артисти и "културтрегери" веят байрака на консерватизма и нетолерантността, прикривайки крайнодесните си възгледи с маската на "добрия вкус", "християнски ценности" и прочие безумия.

И тук историята на бг изкуството идва да ни напомни услужливо, че всички авангардни течения и повеи в световното изкуство са заобикаляли България, или ако плахо са пристъпвали границите ѝ, са били осмивани,, отричани или направо забранявани. Във всички, абсолютно всички сфери на културата и изкуството!

Българското изкуство винаги е било примитивно-националистично, религиозно-протяжно и страхливо провинциално.

Смелост тука всяка оставете, провокацията е ерес, подигравката с религията - кощунство!

Идеалът на българския артист е да предъвка вече отминала модерност, която вече е станала "мейнстрийм", да я открадне във възможно най-кротката ѝ и смилаема за широката публика версия, да я смели и вкара в употреба като скучна и приемлива масова ширпотреба.  Примерите са безкрайни! Провокациите към масите - нищожни! Сакън някой да не подиграе "свещената православна религиозност" на запътилата се към рая благочестива маса!

Така Папазоф, Дюлгероф, Кристо, Гочев, Станев никога не бяха добре дошли, за обич не говорим дори.

Така талантливи художници като Дечко Узунов, започнали с устрем творческия път, са превърнати от консервативната художествена сцена у нас в рисувачи на моми и натюрморти. Така соц. реализма затри поколения писатели, художници, режисьори...

Провокацията и смелостта са мръсни думи в удобната крепост на българската културна диаспора, а непознатото и неизвестното - повод за отрицание и неприемане.

"Идиот" - картина на Дечко Узунов от експресионистичния му ранен период. (моля отбележете декора в тази силна картина на Узунов, най-добрата, излизала изпод четката му, по мое скромно мнение).

 

___________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
513 0

Водещи новини