Зеленски: Вече месец продължава безнаказаното унищожаване на една мирна държава

Фейсбук
share

Украинският президент Володимир Зеленски произнесе реч по време на срещата на върха на НАТО, която се провежда в Брюксел, съобщават украинските медии. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14702

Държавният глава отправи апел към страните членки на НАТО чрез видеовръзка от Киев.

Вярно е, ние не сме в НАТО. Не сме в най-мощната отбранителна асоциация в света. Не сме под чадъра на чл. 5 за колективна отбрана. НАТО трябва да разбере, че сега Украйна е в „сива зона“, между Запада и Русия, отбеляза Зеленски. 

Брюксел ще бъде днес домакин на срещи на върха на ЕС, НАТО и Г-7

И добави, че вече месец украинската армия защитава всички ценности на страната.

Месецът на героичната съпротива. Месец на най-черното страдание. Месец на безнаказано унищожаване на една мирна държава, а с нея и на цялата архитектура на глобалната сигурност. Всичко това е пред очите на целия свят, каза още в речта си Володимир Зеленски. 

В продължение на десетилетия Русия натрупва значителни ресурси. Военни ресурси и жива сила. Въздушни бомби, ракети. Те инвестираха луди пари в смъртта, докато светът инвестираше в живота, допълни украинският президент. 

Той уточни, че защитата на Украйна е с цената на хиляди човешки животи, разрушени сгради и милиони бежанци. 

Първите часове на инвазията означаваха за нас брутални ракетни удари. През месеца на войната Русия изстреля над хиляда различни ракети срещу нашите градове. Направи стотици въздушни нападения. Още на 24 февруари поискахме от НАТО небето ни да бъде затворено, за да запазим нашите хора от руските ракети. Не получихме ясен отговор, посочи още в изявлението си Зеленски. 

Украинската армия се съпротивлява вече месец в неравни условия. Украйна се нуждае от военна помощ без ограничения. Както без ограничения Русия използва целия си арсенал срещу нас. Унищожава всички живи същества. Всякакви обекти - от жилищни сгради до църкви, от складове с храна до университети, от мостове до болници, каза още Зеленски. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова днес лидерите на страните от НАТО да предадат на Украйна всеки танк и самолет на Алианса. 

Моля, никога, никога повече не ни казвайте, че армията ни не отговаря на стандартите на НАТО. Ние показахме на какво са способни нашите стандарти. И колко можем да дадем за общата сигурност в Европа и света. Колко можем да направим, за да се предпазим от агресия срещу всичко, което ценим, заяви още украинският президент. 

Според него НАТО тепърва трябва да покаже какво може да направи Алиансът, за да спаси хората. За да покаже, че това е наистина мощна отбранителна асоциация в света.

Очакват ни реални действия от страна на Русия. Трябват ни реални гаранции за сигурност. Трябва ни веднага мир. Отговорите зависят от вас. Благодаря на тези, които ни помагат. Слава на Украйна, завършва изявлението си Володимир Путин. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14702

Водещи новини

Още новини