Генерал Хафтар е пристигнал в Берлин

wikipedia
share

Командирът на Либийската национална армия генерал Халифа Хафтар е пристигнал в Берлин за международната конференция, планирана за утре. Това съобщава либийската телевизия "Ал-хадат" в Туитър, предаде БТА.

Германия и ООН ще притиснат съперничещите си либийски сили и техните чуждестранни поддръжници да договорят примирие и мониторингов механизъм като първа стъпка към мира.

Реджеп Ердоган: Европа трябва да подкрепи либийското правителство в Триполи

По-рано Халифа Хафтар даде принципно съгласие за спиране на огъня в Либия. Германският първи дипломат се среща с Хафтар, след като преговорите между генерала и съперника му, премиера Файез Сарадж, по-рано през седмицата в Москва завършиха с разочарование. Тогава беше подготвено споразумение за спиране на огъня, което в крайна сметка Хафтар отказа да подпише.

Хафтар е склонен да приеме спиране на огъня

В неделя в Берлин ще се състои международната конференция за Либия и от Германия се очаква да осигури участието в нея и на Хафтар, и на Сарадж. Преди срещата си с Хафтар Маас каза, че според него Берлинската конференция е най-добрият шанс за започване на мирни преговори.

Водещи новини

Още новини