Алжир и Италия се ангажираха да работят за трайно примирие в Либия

  • 17 януари 2020 07:59

  • 200
  • 0
Алжир и Италия се ангажираха да работят за трайно примирие в Либия
© Getty Images/Guliver

Алжир и Италия се ангажираха да увеличат усилията за примирие в Либия, съобщи алжирското президентство, цитирано от Франс прес, след среща на италианския премиер Джузепе Конте с алжирския президент Абделмаджид Тебун.

Двете страни се споразумяха да активизират усилията и да засилят сътрудничеството и съгласуването на действията си, така че примирието в Либия, влязло в сила в неделя, да стане трайно. Те изтъкнаха, че е необходимо възобновяване на диалога между враждуващите страни и подновяване на мирния процес с посредничеството на ООН, без всякаква чужда военна намеса, посочи в комюнике президентството. Алжир и Рим подчертаха, че политическото решение е единственият път за уреждане на кризата, се казва още в комюникето.

Алжир, който има обща граница от близо 1000 км с Либия, предприе в последните седмици активни консултации в опит за намиране на политическо решение на кризата в съседката й. Следваща седмица в Алжир очакват френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

Примирието в Либия се провали

В неделя в Берлин ще се състои международна конференция под егидата на ООН, която ще се опита да постигне напредък към мира в Либия.

Ще работим заедно за този Берлински процес и ще се опитаме да използваме всички предоставили се възможности за насочване на либийската криза към мирно и политическо решение, отбеляза Конте след разговорите си с Тебун.

Примирието е първата фаза и на този етап не е важно дали то е формално или по същество, а да е трайно и да даде възможност средствата на диалога да се разгърнат напълно, допълни италианският премиер, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
200 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини