Гърция заплаши да наложи вето на евроспоразумение за Либия

  • 17 януари 2020 09:16

  • 714
  • 0
Гърция заплаши да наложи вето на евроспоразумение за Либия
© Getty (архив)

Гърция ще блокира в Европейския съюз всякакво споразумение за Либия, освен ако меморандумът за разграничаване на морските зони между правителството в Триполи и Анкара не бъде анулиран, заяви вчера премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в телевизионно интервю, цитирано от АП.

Гърция се противопоставя на подписаното през ноември споразумение между Триполи и Анкара, защото смята, че то нарушава нейните права в район на Източното Средиземноморие, потенциално богат на залежи на природен газ.

Реджеп Ердоган: Пратихме още войска в Либия

Пред телевизия от страната си Мицотакис заяви: "На равнище среща на върха на ЕС Гърция никога няма да приеме каквото и да било политическо решение за Либия, което не включва като предварително условие анулирането на това споразумение между Триполи и Анкара".

"Ние ще наложим вето ще преди въпросът да достигне до срещата на върха на равнище външни министри", каза гръцкият премиер.

Халифа Хафтар призова към джихад срещу Турция

През тази седмица Гърция изрази неудовлетворение, че не е поканена на конференцията за Либия, която се очаква в неделя в Берлин.

Снощи в Атина пристигна либийският бунтовнически лидер Халифа Хафтар, който днес ще разговаря с Мицотакис и с външния министър Никос Дендиас.

Последвайте канала на

714 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини