Чуждестранните бойци трябва да напуснат Либия, призова пратеникът на ООН

  • 18 януари 2020 14:36

  • 2180
  • 3
Чуждестранните бойци трябва да напуснат Либия, призова пратеникът на ООН
© gettyimages

Специалният пратеник на ООН за Либия призова за изтегляне на всички чуждестранни бойци от северноафриканска страна, която от години е разкъсвана от въоръжен конфликт, предаде БТА.

"Представихме план за сигурност, който предвижда изтеглянето на всички чуждестранни бойци независимо от националността им", посочва пратеникът Хасан Саламе в интервю за панарабския вестник "Аш Шарк ал Аусат", публикувано ден преди международната конференция в Берлин за постигането на мир в Либия.

По думите му прекъсването на незаконния трафик на оръжие за Либия също ще бъде в дневния ред на утрешната конференция в германската столица. Според вътрешен документ на ООН на срещата ще се работи за постигането на трайно прекратяване на огъня в Либия и прилагането на обявеното оръжейно ембарго.

Ердоган поиска подкрепа от Европа за действията на Турция в Либия

Представители на над 10 държави, включително турският президент Реджеп Тайип Ердоган, държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 се очаква да участват утре в конференцията, чийто домакин ще бъде германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се. Премиерът на международно признатото либийско правителство Файез ел Сарадж и командирът на бунтовниците Халифа Хафтар също са поканени, но не е ясно дали ще участват.

По-рано тази седмица в Москва се състоя конференция с цел да се постигне мир в Либия, но Хафтар я напусна, без да подпише споразумението.

Либия е обхваната от хаос от 2001 г., след като бе свален от власт дългогодишният диктатор Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия. Сега в страната има две паралелни правителства: признатото от ООН на Сарадж в Триполи и второ в източния град Тобрук, което е лоялно на т.нар. Либийска национална армия на Хафтар. Европейските държави искат стабилизиране на Либия, която заради вътрешния хаос, стана главният транзитен пункт за мигранти от Африка към Европа през Средиземно море.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2180 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
GNA skoro ravno na LNA

2020.01.18 | 18:39

3

Haftar i saraj po dobre da podelqt libiq po mejdu i dvamata sa svestni hora a LNA i GNA da se pomirqt

FSA urospiqta na turciq

2020.01.18 | 18:37

2

Vsi4ki turski melesi ot FSA da napusnat libiq ina4e krav 6te ima

2020.01.18 | 17:49

1

А защо пратеникът на ООН не призове чуждестранните бойци да напуснат и Ирак?

Добави коментар

Водещи новини