Реджеп Ердоган: Европа трябва да подкрепи либийското правителство в Триполи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Европейския съюз да подкрепи международно признатото либийско правителство в Триполи преди конференцията за Либия в Берлин, съобщи БТА.

В статия, публикувана в уебсайта Политико в събота, Ердоган заяви, че европейските лидери трябва да говорят малко по-малко и да се фокусират върху предприемането на конкретни стъпки в раздираната от конфликт северноафриканска страна.

Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва ще се присъедини към лидери от Русия, Запада и арабските страни, както и ръководители на противопоставените либийски фракции в столицата на Германия утре в опит да се прекратят продължаващите девет месеца сражения около либийската столица Триполи. Примирие с посредничеството на Турция и Русия бе наложено преди една седмица, макар да има съобщения за продължаване на сраженията. Турция подкрепя подкрепяната от ООН администрация в Триполи, водена от Файез ел Сарадж, и изпрати в Либия войски по-рано този месец, за да им помогне в битката с базираните на изток сили, водени от генерал Халифа Хафтар.

Чуждестранните бойци трябва да напуснат Либия, призова пратеникът на ООН

В статията Ердоган нарича Хафтар "военен диктатор" и "заговорник за преврат". Той казва, че провалът да се подкрепи Сарадж ще бъде предателство за европейските ценности и грешка с исторически размери. Ако правителството в Триполи падне, Либия ще се превърне в плодородна почва за нова поява на екстремисти като "Ислямска държава" и Ал Каида, заяви Ердоган.

Продължаващата нестабилност също ще породи миграция от Либия към Европа през Средиземно море. Гражданската война в Либия служи като лакмусов тест за ЕС, добави турският президент. Ще крепят ли европейските лидери либералния световен ред пред лицето на поредно нападение? Или ще абдикират от своите отговорности, както направиха в Сирия, за да гледат отстрани как кризата се разгръща, каза Ердоган.

Германия събира ключови участници в дългогодишния конфликт в Либия в опит да ограничи чуждестранната военна намеса, да втвърди примирието и да помогне за възобновяването на политически процес за определяне на бъдещето на Либия. Правителството на Сарадж е подкрепяно от Турция, Катар и Италия, докато Хафтар е подкрепян от Египет, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Франция. Руски наемници се сражават заедно със силите на Хафтар, въпреки че Москва запазва връзки и с двете страни в конфликта.

ЕС намалява драстично предприсъединителната помощ за Турция

Ердоган призова Европа да работи с Турция, докато обучава либийските сили. Европа се намира на кръстопът. И на този исторически кръстопът тези, които работят за мир, трябва да бъдат смели и да направят всичко по силите си, за да прекратят насилието, призова турският президент. Европа може да разчита на Турция, стар приятел и съюзник, за постигането на тази цел, заяви Ердоган.

Коментари

 1. 2020.01.18 | 18:21

  Европа НЯМА да подкрепи ислямистки режими , не го е правила и НЯМА да го направи, за разлика от ''братска'' педеРусия!

  1. 2020.01.18 | 22:11

   круме,бегаи да не е_а м_икати в ус_ата мръсна.!!!!

  2. 2020.01.18 | 18:57

   с "бежанци".....?

 2. 2020.01.18 | 19:09

  То и европа ли имало, ужъс

  1. 2020.01.18 | 19:11

   бегай този иска да те спаси

 3. 2020.01.18 | 18:08

  Не давай акъл-когато ти липсва на теб! Си Зи Пин

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет