Тъмницата на Свети Петър отново ще приема посетители

Getty Images/Guliver
share

Мамертинската тъмница - затвор, в който е пребивавал апостол Петър в Рим, отново отвори врати след тригодишни разкопки и реставрационни работи и ще започне да приема посетители от 21 юли, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

"Гордеем се, че връщаме на града и света това свято място", заяви монсеньор Либерио Андреата, който е координирал възстановителните работи.

Затворът, разположен под църквата Сан Джузепе деи Фаленями близо до Форума, бил предназначен за врагове на Древния Рим, но освен това се превърнал в култово място за християните от VIII век пр. Христа до XI век.

"На това място са изчезвали хора. По време на Римската република римляните се стремели да заличат всички следи от политическите си врагове и ги затваряли там", поясни монсеньор Андреата. В същия затвор апостол Петър е кръщавал пазачи и задържани.

Освен извършените реставрационни работи, затворът вече разполага със зала, в която са изложени останки от глинени съдове, човешки скелети и остатъци от плодове, намерени при разкопките. Посетителите ще могат също да видят виртуална възстановка на фреските, които красели стените на затвора.

Водещи новини

Още новини