Д-р Ина Стойчева: Една донорска ситуация може да спаси до 7 човешки живота

  • 10 октомври 2024 15:18

  • 136
  • 1
Д-р Ина Стойчева: Една донорска ситуация може да спаси до 7 човешки живота
©

Донорството на органи в България остава тема, която често се обсъжда, но рядко се вземат реални действия за неговото популяризиране и развитие. 

"Трябва да има повече гласност относно донорството и това как може човек да стане донор, да се говори с близките за това дали искаме да бъдем донор, ако нещо се случи с нас. Трябва да има повече донорски бази, които да бъдат подготвени, повече координатори, които да се занимават с донорството", каза урологът д-р Ина Стойчева за "Директно".

Координаторите играят ключова роля в процеса на донорство. Те са отговорни не само за подготвянето на потенциални донори, но и за установяване на мозъчна смърт, извършването на изследвания и най-деликатната задача – разговорът с близките на донора. 

"В този момент близките на един донор страдат, това решение за тях в състояние на афект не е толкова лесно. Тук е мястото на самите координатори, които да намерят начин да говорят с тях", уточни д-р Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

България е отказала да приеме 40 органа за трансплантация от 2021 г. до сега

Една донорска ситуация може да спаси между един и седем човешки живота, както и да промени качеството на живот на много хора. 

"Това е едно наистина благородно дело", заяви гостът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
136 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.10.10 | 18:16

1
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> use.my/myxpro

Добави коментар

Водещи новини