Четирима северноирландски политици получиха куршуми по пощата

share

Четирима северноирландски политици получиха вчера куршуми по пощата, предаде Ройтерс.

Това е сериозен обрат в протестите срещу намеренията на националистите в управата на Белфаст да въведат ограничения върху традицията британското знаме да се издига над сградата на кметството в града, посочва агенцията. Сред четиримата, получили куршум по пощата, е министърът на правосъдието на Северна Ирландия и лидер на партията "Алианс" Дейвид Форд, чиято подкрепа за националистите помогна решението да бъде прокарано в съвета.

"Някои хора предприемат действия, които излизат далече извън онова, което можеше да се очаква след едно по принцип демократично решение на общинския съвет", заявил Форд, цитиран от Ройтерс. Останалите три куршума били изпратени на политици от партията на Форд и от Шин Фейн в офисите им в парламента на Северна Ирландия. Един от тях, Гери Кели от партията Шин Фейн, в началото на месеца бе заплашен със смърт от неизвестни лица.

Пробритански лоялисти протестираха през последните две седмици, като често протестите прерастваха в безредици, след като съставеният предимно от националисти общински съвет одобри предложението да се сложи край на традицията и британският флаг да се издига над кметството само в 17 дни от годината, например на рождения ден на кралицата. При размириците бяха ранени най-малко 40 полицаи. Арестувани бяха 60 души, като срещу 43 от тях, в това число и 11-годишно момче, вече са повдигнати обвинения. Снощи протестите в Белфаст бяха подновени. За събота е насрочен нов митинг на лоялистите пред кметството.
 

Водещи новини

Още новини