Правозащитници: България крие престъпления от омраза

share

България е предала непълни данни за престъпления от омраза, предаде АФП.

Днес Агенцията по човешки права в доклад посочва, че половината от 27-те страни членки на Европейския съюз поддържат непълни регистри за извършените престъпления от омраза, като по този начин нарушават европейските конвенции за човешките права. Според агенцията тринадесет еврочленки са предоставили на нейното внимание само ограничени данни за престъпленията, извършени от сексуални, расови или религиозни подбуди или престъпленията срещу инвалидите. Това означава, че малко от така наречените престъпления от омраза са регистрирани като такива и че данните за тях рядко се оповестяват.

Сред визираните тринадесет страни са България, Испания, Португалия, Ирландия, Италия, Гърция, Унгария и Словения. В тях агенцията е констатирала, че изобщо няма събрани данни за този тип престъпления. Други четири страни - Великобритания, Финландия, Холандия и Швеция - поддържат много пълни регистри на тези атаки и публикуват информации за тях. Регистрите на Франция, Германия, Австрия или Белгия се смятат за добри, но не за изчерпателни.

"Ако съдебната система пропуска да се вгледа в мотивите зад едно престъпление, то това е равносилно на нарушение на Европейската конвенция за правата на човека", се казва в доклада на агенцията. В документа се отбелязва, че тенденцията хората да се концентрират върху престъпленията, извършени от екстремисти, говори, че лошото отношение към инвалидите например остава незабелязано и че нищо не се прави, за да се промени това състояние на нещата, допълва БТА.

Водещи новини

Още новини