Разказ на българин от Израел: Бяха изстреляни над 180 балистични ракети от Иран

Getty Images/Guliver (архив)
share

Беше доста стресиращо снощи, когато бяха изстреляни над 180 балистични ракети от Иран срещу Израел. След като бяха отразени от израелската противовъздушна защита, нощта премина абсолютно спокойно поне в централната част на страната. Това коментира по вайбър в „Тази сутрин“ Давид Леви, прекарал нощта в бомбоубещище. Мъжът живее в България, но пристига в Израел преди началото на ракетния обстрел и в момента се намира в предградие край Тел Авив.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2849

Той коментира падането на ракети, които се виждат на разпространени кадри.

„За по-голямата част от тях е изчислено, че ще паднат на открити територии и няма да нанесат поражения, защото един изстрел на системата „Стрела-3“ струва около 3 милиона долара.

Израел, Ливан и Иран: Ситуацията в Близкия изток

„Няма за цел да се поразява всяка ракета, а само тези, за които се преценява, че ще преценят щети и са опасни за хора и инфраструктура. Изчислява се траекторията на ракетите и ако няма опасност, се допускат да паднат“, посочи Давид Леви.

Той разказа, че е от обяд е имало инструктажи от всички възможни медии за това какво да се прави, три пъти се е изменяло и вдигало нивото на готовност.

"Около час преди да започне въздушната атака от Иран, инструкцията беше всеки да бъде в близост до бомбоубежищи - на разстояние от 2-3 минути", обясни Леви.

"Мен ме хвана в един супермаркет, в който имаше около 25-30 човека на различни възрасти. Беше много интересна тяхната реакци. Не видях паника - само в очите на едно 12-13-годишно момиче, но то беше бързо разведрено. Всички се събрахме в бомбоубежището на супермаркета", разказа Давид Леви.

Той посочи, че в Израел има специална апликация, която показва къде има въздушни атаки и опасност. Очакват се още удари.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2849

Водещи новини

Още новини