Къде в законопроекта е записано това? Не вярвайте на думите на манипулаторите!

  • 02 октомври 2024 16:34

  • 324
  • 0
Къде в законопроекта е записано това? Не вярвайте на думите на манипулаторите!
© Getty Images/Булфото/Novini.bg

Темата не е нова, но е все още актуална. Не защото конкретно ТОЗИ закон ни заплашва, а защото конкретно ТАЗИ пропаганда и последствията от нея ни заплашват. 

В морето от путинофили, сталинисти, фашизирани русофили, врякащи за „свободата на словото“ на режима, бавно плува и другата част от обществото – по-голямата… апатичната. 

Като л**** се носи по повърхността на това фашизирано руслямистко море и си мисли, че нищо не е толкова важно на тоя свят, че да благоволят да му обърнат внимание. 

После се чудят що все тях ги цакат. 

Законът за чуждестранните агенти е само капка в морето. Защото ония няма да спрат. Те нормален законопроект няма да предложат. Ще са все такива – руслямистки. Този (засега) се размина, но те вече коват следващия и следващия. 

Първо беше против „пропагандата“ на различните, после чуждестранните агенти, следват още. 

И лъжливо успокояват, че това и онова нямало да се засяга, но лъжат. Щом имитират руските закони, значи имитират и руския модел на прилагането им. Веднъж влязъл… приет, гласуван… законът ще се разглежда и тълкува както е написан. Няма ли НАПИСАНИ изключенията, чакайте от умрял писмо после – да ви „изключват“ от тълкуванията. 

Ето ви един цитат от целия текст, който следва малко по-надолу: „Костадинов казва, че партньорската програма на YouTube няма да бъде разглеждана като такава. Къде в законопроекта е записано това? Не вярвайте на думите на манипулаторите! Повярвайте на очите си и прочетете текста!“

Думите са на руската журналистка Маргарита Шурупова, която избяга от русия два месеца след началото на войната на путин срещу Украйна и цивилизацията – през 2022 г. 

Маргарита Шурупова е автор на проект „Очевидците на 24 февруари“. 

Тя има и YouTube канал, в който вече има стотици истории за зверствата на путинските касапи.

Ето още какво написа тя за напъните на копейките и за дълбокия сън на българското общество, безразлично поело по пътя на сатрапската диктатура, пренебрегвайки врякащите бабички, пропагандиращи „свобода за словото на путин“, и нагаждачите в парламента, които за копейки и майките си ще продадат:

Пет минути новини от ГУЛАГ

Снощи се подготвях за интервюто си за БНР относно новия (всъщност не) законопроект за чуждестранните агенти на партия „Възраждане“. Надявам се, че ще бъде публикувано, защото успях да кажа много доста неприятни неща. 

С ъгълчето на окото си наблюдавам сънливо безгрижие и липса на гражданска енергия тук. Отдавна не ми е изглеждало мило или забавно. Учудвам се колко доверчиви и не любопитни могат да бъдат хората. 

Българи, нагло ви лъжат! Лъжат по същия начин, използват същите оправдания, както лъгаха нас, руснаците! Или поддържането на спокойния мързел тук вече е по-важно от разобличаването на явната нагла измама? 

Законопроектът на „Възраждане“ е почти буквално копие на руския закон след чудовищните поправки през последните години. Реших, че ще посветя няколко публикации на подробен анализ и сравнение на FARA (Foreign Agents Registration Act, САЩ), руския закон и законопроекта на Костадинов. Засега само фактите: 

1) Двата закона съдържат сходни формулировки относно признаването на чуждестранен агент въз основа на получаването на средства или подкрепа от чужбина.

Руският закон:

"Иностранным агентом признается лицо или организация, получающие денежные средства и иное имущество от иностранных государств, международных и иностранных организаций, иностранных граждан..." (ФЗ №272-ФЗ, ст. 2)

Българският законопроект:

"Чуждестранен агент се смята всяко лице или организация, което получава средства или материална подкрепа от чуждестранен източник над 1000 лева..." (Проектозакон за регистрация на чуждестранни агенти, чл. 2).

Какво представлява материалната подкрепа? Ами ако ме нагостят със закуска по време на почивка във Франция, това брои ли се?  

Костадинов казва, че партньорската програма на YouTube няма да бъде разглеждана като такава. Къде в законопроекта е записано това? Не вярвайте на думите на манипулаторите! Повярвайте на очите си и прочетете текста!

2) И в двата документа се използват неясни формулировки, които позволяват на властите да тълкуват дейностите като политически или насочени към формиране на обществено мнение.

Руският закон:

"Деятельность иностранного агента может включать политическую деятельность, направленную на формирование общественного мнения, участие в публичных обсуждениях и распространение информации..." (ФЗ №121-ФЗ, ст. 6)

Българският законопроект:

"Дейност на чуждестранен агент се счита разпространение на информация или провеждане на разяснителни кампании, формиращи обществено мнение или подпомагани от чуждестранни източници..." (Проектозакон за регистрация на чуждестранни агенти, чл. 4)

Всички блогъри, социолози, учени, образователни лектори, просто загрижени хора като мен са официално обхванати от този закон.

3) И двата закона забраняват участието на чуждестранни агенти в политически дейности, лобиране и избори.

Руският закон:

"Иностранные агенты не вправе участвовать в политической деятельности, лоббировании и избирательных кампаниях..." (ФЗ №121-ФЗ, ст. 9)

Българският законопроект:

"Чуждестранен агент няма право да участва в политическа дейност, лобиране или предизборни кампании..." (Проектозакон за регистрация на чуждестранни агенти, чл. 9).

Това е много удобно за отстраняване на опозиционните кандидати от изборите. Няма нужда от разследване или съдебен процес, просто и бързо, с едно движение на перото, кандидатът отива в коша. По този начин Русия се застрахова, че Екатерина Дунцова се отказва от опитите си да се включи в политиката, след като не ѝ е позволено да събира подписи.

4) Двата закона предвиждат санкции за нарушаване на нормите, но руският закон предвижда наказателна отговорност, докато българският закон предвижда само административни санкции.

Руският закон:

"Нарушение закона об иностранных агентах влечет административную или уголовную ответственность..." (ФЗ №121-ФЗ, ст. 10)

Българският законопроект:

"Нарушения изискванията на закона ще доведат до административни санкции и глоби..." (Проектозакон за регистрация на чуждестранни агенти, чл. 11).

В Русия за неизпълнение на задълженията на чуждестранен агент вече са заведени наказателни дела. В българския текст засега са наложени само административни наказания, но това е начало.

С тези темпове ще ни изпреварите.

Какви още факти ви трябват, за да разобличите лъжите? Този закон е предназначен за бъдещето, за да не остане камък върху камък от демокрацията в България. Ако тук има гражданско общество, време е то да се изяви на висок глас и спешно. Иначе то със сигурност ще си отиде за десетилетия напред.

__________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
324 0

Водещи новини