ООН се разтревожи за принцеса Латифа

Pixabay
share

Експерти по правата на човека от ООН поискаха доказателства, че дъщерята на емира на Дубай принцеса Латифа, чиято съдба привлече голямо внимание по света, е все още жива, както и ясна информация за местонахождението й, предаде ДПА, цитирани от БТА.

Приятели на шейха Латифа разпространиха през февруари видео, в което принцесата казва, че е задържана против волята си във вила в Дубай, след като се е опитала да избяга от емирството в началото на 2018 г. с надуваема лодка. Тя е била спряна от специален отряд от командоси до бреговете на Индия и върната насила в Дубай, съобщиха нейни приятели.

Управляващото семейство в Дубай каза тогава, че за Латифа се грижат близките й и медици.

Съпругата на дубайски шейх избяга с 31 млн. паунда

"Обезпокоени сме, че след публично разпространения видеозапис, на който шейха Латифа казва, че е държана насила против волята си и последвалото официално искане за повече информация за състоянието й, не бе дадена никаква конкретна информация от властите", посочват в изявление експерти, работещи в Съвета на ООН за човешките права в Женева.

По-голямата сестра на Латифа бе отвлечена от Кеймбридж през 2000 г. и отведена в Дубай, след като се опита да избяга.

Изявлението на семейството й, че за Латифа се полагат грижи, не е достатъчно, казаха независими експерти по човешките права, чиято работа включва случаи на изтезания, дискриминация срещу жени и момичета и изчезвания.

"Продължаващото й държане в изолация може да има увреждащи физически и психологически последствия и може да се счита за жестоко, нехуманно и унизително отношение", казаха експертите.

Водещи новини

Още новини