ООН съобщи за недеклариран сирийски химически агент

07 май 2021 06:58

ООН съобщи за недеклариран сирийски химически агент
© Pixabay
539 2

Заместник-генералният секретар на ООН по въпросите на разоръжаването Изуми Накамицу съобщи, че недеклариран химически боен агент е бил открит в обект в Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Накамицу не спомена името на агента, открит в проби, взети от експерти на Организацията за забрана на химическите оръжия. Тя каза, че наличието на този агент в контейнери за съхранение в големи количества в предварително деклариран химически обект може да е свързано с недекларирани производствени дейности.

Сирия се присъедини към Конвенцията за химическите оръжия през септември 2013 г. под натика тогава на съюзника си Русия след смъртоносни атаки с химически оръжия, за които Западът каза, че са дело на Дамаск. До август 2014 г. правителството на сирийския президент Башар АсадБашар АсадБаша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 г. Той е лидер на партия Баас и обяви, че унищожаването на химическия арсенал на страната е приключило.

Сирийска ракета се взриви до ядрен реактор в Израел

Но първоначалната декларация за сирийските складове за химически оръжия и за обектите за производство на химическо оръжие, предадена на ОЗХО, продължава да бъде оспорвана.

Накамицу заяви днес пред Съвета за сигурност на ООН, че Сирия е повторила неотдавна, че бившето предприятие за производство на химическо оръжие никога не е било използвано за такова производство.

Но събрана информация и материали на това място от 2014 г. навеждат на мисълта, че там има производство и/или превръщане в оръжие на нервопаралитичен агент.

Novini.bg
539 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
бабаяга

2021.05.07 | 20:05

2
Гнусна фашистка помия!
Бай Васо Сърбеца

2021.05.07 | 08:28

1
На лицемери и чифути не вярваме

Добави коментар

Водещи новини