Палестинците възлагат надежда на Джо Байдън за създаване на тяхна държава

Getty (архив)
share

Палестинската власт и Арабската лига заявиха вчера в съвместно комюнике, че вярват, че новото правителство на САЩ под ръководството на Джо Байдън ще има "положителна роля" за създаването на независима палестинска държава, предаде Франс прес.

Комюникето беше публикувано след среща между палестинския президент Махмуд Абас и генералния секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит в Кайро, където е централата на организацията.

Двамата се срещнаха, за да обсъдят "еволюцията на палестинския въпрос", най-вече в светлината на резултатите от президентските избори в САЩ.

Палестинците приветстваха победата на демократа Джо Байдън и заедно с Арабската лига изразиха надежда, че при новата американска администрация САЩ отново ще играят "по-активна и позитивна роля в търсенето на решението с две държави", палестинска и израелска, се посочва в комюникето.

След признаването на оспорвания град Ерусалим за столица на Израел от президента Доналд Тръмп (през 2017 г.), палестинците скъсаха връзките с Вашингтон, припомня агенцията.

Бог да ни е на помощ, ако Тръмп бъде преизбран, каза палестинският премиер

Палестинският лидер Абас заяви, че няма търпение да работи с екипа на Байдън за подобряване на американско-палестинските отношения.

Водещи новини

Още новини