Бог да ни е на помощ, ако Тръмп бъде преизбран, каза палестинският премиер

  • 14 октомври 2020 06:35

  • 1079
  • 4
Бог да ни е на помощ, ако Тръмп бъде преизбран, каза палестинският премиер
© Gettyimages

Палестинският премиер Мохамад Щайех каза днес, че за палестинския народ и за света като цяло ще бъде бедствие, ако Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския бъде преизбран за президент на САЩ следващия месец. Според премиера, цитиран от Асошиейтед прес, 4-те години на правителството на Тръмп са нанесли големи вреди на палестинците.

"Ако трябва да живеем още 4 г. с президента Тръмп, нека Бог да ни е на помощ, Бог да ви е на помощ и Бог да е на помощ на целия свят", каза Щайех. Така той повтори същите изявления, които направи вчера на среща с европейски депутати и които бяха публикувани във Фейсбук.

Палестинците досега по принцип са се въздържали да заемат ясна публична позиция по американските президентски избори. Изявленията на Щайех отразяват чувството на отчаяние сред палестинците след серия от ходове на администрацията на Тръмп, които отслабиха техните позиции и ги поставиха в изолация, посочва АП.



Палестинското ръководство прекъсна връзките с Тръмп, след като той призна Ерусалим за столица на Израел в края на 2017 г., а после премести посолството на САЩ от Тел Авив в свещения град, в който палестинците искат да установят своята бъдеща столица. Тръмп също така прекрати стотици милиони долари американска помощ за палестинците, затвори палестинското дипломатическо бюро във Вашингтон, а м.г. лансира план за Близкия изток, който до голяма степен бе изгоден за Израел. Палестинците категорично отхвърлиха този план.

Правителството на Тръмп също така убеди две арабски страни - ОАЕ и Бахрейн, да установят дипломатически отношения с Израел, като обеща, че този пример ще бъде последван и от други арабски държави. Тези ходове на Белия дом сериозно подкопаха арабския консенсус, че признаването на Израел е възможно само в замяна на мирно споразумение между Израел и палестинците, което даваше силен коз на палестинците.

Щайех изрази надежда, че победа на кандидата на Демократическата партия Джо Байдън би подобрила изгледите за мирно споразумение и ще се отрази благоприятно на палестинско-американските отношения.

Последвайте канала на

Novini.bg
1079 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
EM

2020.10.14 | 23:00

3
Да преговаряш с пакостинците е все едно да убеждаваш абсолютно фригидна жена какво удоволствие е сексът. Пакостинците нико искат, нито могат. Не искат своя държава, която не могат да управляват и която ще бъде бедна и свръх корумпирана. Не могат да предложат на Израел нищо срещу безмерните им претенции. И статус квото, при което "тате носи, мама меси", т.е. те са "велики герои и нещастни мъченици" и цял свят им е длъжен, много им харесва! Но дори на нормалните араби взе да им писва!

2020.10.15 | 07:22

4
брех че ги разбираш тия работи. Може и нобел да ти дадат.
неразбрал

2020.10.14 | 09:36

2
при кой американски президент палестинците биха получили толкова оръжие от руснаците или от който там било че да победят израел в тази 80 годишна война и не слага ли тръмб край на войната с това решение да да ИМА НЕДОВОЛНИ но няма война убити и разрушения
споко

2020.10.14 | 08:20

1
споко, ердоган ви е на помощ.

Добави коментар

Водещи новини