Палестинците възстановяват връзките с Израел

  • 17 ноември 2020 21:38

  • 873
  • 0
Палестинците възстановяват връзките с Израел
© gettyimages

Палестинската автономия днес обяви, че ще възстанови връзките с Израел, след като те бяха прекъснати заради израелски план за анексиране на части от Западния бряг, който впоследствие беше отложен, съобщава БТА.

"Получихме документ от Израел, в който се поема ангажимента за придържане към споразуменията с нас и следователно обявяваме, че подновяваме контактите", заяви палестинският премиер Мохамед Щайе.

Палестинците ще подновят сътрудничеството в областта на сигурността с Израел и ще приемат отново данък върху доходите от Израел, както правеха преди лятото. Връзките с Израел, а също и със САЩ бяха прекъснати през май от палестинския президент Махмуд Абас като реакция на израелския план за анексия, който по-късно бе отложен с подписването на споразуменията за нормализиране на отношенията на израелската държава с Бахрейн и Обединените арабски емирства през септември.

Палестина с полицейски час и удължена карантината заради коронавируса

Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп, който е поддръжник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, скъса с политиката на предшественика си Барак Обама по отношение на израелските селища на Западния бряг, като каза, че Вашингтон не ги възприема като незаконна дейност.

Сега израелски и палестински дипломати следят дали новоизбраният президент Джо Байдън ще съживи курса на Обама срещу израелските селища на Западния бряг.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
873 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини