Случаят Джамал Хашоги взима главата на шеф в саудитското разузнаване?

Getty (архив)
share

Високопоставен саудитски разузнавач вероятно ще стане изкупителна жертва за изчезването на Джамал Хашоги, написа в. "Ню Йорк таймс".

Рияд вероятно ще обвини генерал Ахмед Асири, който е шеф на отдел на специалната служба на консервативната близкоизточна монархия, за евентуалното убийство на критика, предполага изданието. Според американската медия съдбата на Асири е в ръцете на престолонаследника принц Мохамед бин Салман. "Аристократът може да реши всичко. Той може да уволни генерала, но може и да го ликвидира", продължава с предположенията си "Ню Йорк таймс". Вестникът обаче допълва, че е възможно наследникът на властта в Рияд може и да си затвори очите.

Турският в. "Хюриет" днес написа, че специализирани полицейски екипи са обявили резултати от анализ на три коли на саудитското консулство в Истанбул. В черен бус, който е бил заснет от камери на дипломатическата мисия на 2 октомври (деня на изчезването на Хашоги), са били открити следи от киселина и упойващи вещества. Вероятно с това моторно превозно средство са били изкарани тленните останки на журналиста, смята вестникът. В другите коли на мисията, подложени на изследвания, не е било намерено нищо подозрително. Вероятно двата леки автомобили са ескортирали микробуса, пише още Хюриет.

 По-рано бе съобщено, че турската полиция е започнала да издирва предполагаеми останки на Хашоги в гора край най-големия град в югоизточната ни съседка.

 

Водещи новини

Още новини