Русия призна, че времето на Башар Асад изтича

share

Русия призна за пръв път, че сирийските бунтовници могат да свалят от власт президента Башар Асад, след като НАТО заяви, че режимът "е близо до колапс".

Това е оценки за уязвимостта на Асад, след като предварителна оценка сочи, че той може да остане без парични средства в рамките на три-четири месеца, пише "Дейли Телеграф".

Руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов посочи, че е необходимо „да се погледнат фактите в очите” и призна възможността за свалянето на Асад.

Русия е най-влиятелният съюзник на сирийския режим от над 40 години, като осигуряваше въоръжение за армията по време на кризата и два пъти наложи вето върху резолюциите на ООН, които можеха да увеличат натиска върху Башар Асад.

Богданов, който отговаря в руското министерство за Близкия изток, призна, че сирийските бунтовници са на път да свалят президента, след като завземат все по-големи части от страната. „Тенденцията е режимът и правителството в Сирия да губят все повече контрол, както и територия. За нещастие не може да се изключва като вариант победата на сирийската опозиция”, подчерта той.

Водещи новини

Още новини