Албания: Подкрепяни от Иран хакери извършиха атака срещу статистическия институт на страната ни

Getty images (архив)
share

Албанска агенция, която отговаря за киберсигурността, обвини хакерска група, „спонсорирана“ от иранското правителство, за кибератаката срещу Националния институт по статистика, предаде АП, цитирана от БТА.

На 1 февруари институцията на балканската държава съобщи, че е станал обект на „сериозва кибератака“, която е засегнала някои от системите му.

Националният орган за eлектронно сертифициране и киберсигурност в Тирана обвини снощи хакерската група „Хоумленд джастис“ „спонсорирана от правителството в Техеран", за атаката, засегнала 40 компютъра.

Албанският статистически институт стана жертва на кибератака

Мисията на Иран в ООН не реагира своевременно на молбата за коментар.

Албания е отправяла подобни обвинения към Ислямската република и в миналото.

След кибератака през юли 2022 г., правителството обвини иранското външно министерство. Според Тирана кибератаката през 2022 г. е била отмъщение за това, че Албания е приютила членове на иранска опозиционна група, като инцидентът доведе до прекъсване на дипломатическите отношения между двете страни

Федералното бюро за разследване и Агенцията за киберсигурност на САЩ идентифицираха групата „Хоумленд джастис“ като „ирански държавни кибериграчи“.

Иранското външно министерство отрече тогава да е свързано с кибератаката. САЩ, НАТО и ЕС подкрепиха членката на Алианса Албания в спора.

Хакери оставиха цял Иран без бензиностанции

Водещи новини

Още новини