Албанският статистически институт стана жертва на кибератака

  • 01 февруари 2024 15:22

  • 624
  • 1
Албанският статистически институт стана жертва на кибератака
© Pixabay

Албанският статистически институт (ИНСТАТ) съобщи днес, че е станал жертва на кибератака, която е засегнала някои от системите му, предаде Асошиейтед прес. Според изявление на ИНСТАТ системите на института са били „цел на сложна кибератака“ вчера.

След затваряне на интернет линковете и активиране на протокола за спешни случаи за защита на данните, експертите са установили, че само „някои от системите на ИНСТАТ са засегнати“, но не и тези от последните статистики. ИНСТАТ си сътрудничи с властите, за да идентифицира източника и мотивите на кибератаката, да възобнови нормалното си функциониране и да подсили киберсигурността си, пише в съобщение във Фейсбук страницата на института.

Бивш служител на ФБР призна, че е получавал пари от албански разузнавач

През декември кибератака блокира сайта и на албанския парламент.

Албания стана жертва на кибератака и през юли 2022 г., за която правителството и международни технологични компании обвиниха иранското Министерство на външните работи, припомня АП. Кибератаката, смятана за отмъщение за това, че Албания предоставя убежище на членове на иранската опозиционна група на муджахидините, доведе до прекъсване на дипломатическите отношения между Албания и Иран два месеца по-късно.

Иранското външно министерство отрече да стои зад кибератаката и посочи, че Иран е ставал жертва на кибератаки от муджахидините.

САЩ, НАТО и Европейският съюз подкрепиха в спора Албания, която е член на НАТО.

Последвайте канала на

Нора Виткова
624 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.01 | 20:33

1
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини