Бивш съветник на албанския премиер Еди Рама, свързан с мексикански наркокартел?

  • 18 юни 2024 09:59

  • 432
  • 1
Бивш съветник на албанския премиер Еди Рама, свързан с мексикански наркокартел?
© Getty images (архив)

Бившият албански премиер Сали Бериша , който се намира под домашен арест, публикува в петък документ, в който се разкрива, че ръководно лице от Румънската разузнавателна служба (SRI) е бил външен съветник на настоящия албански премиер Еди Рама (на снимката) през 2023 г., предадоха румънската телевизия „Антена 3“ и албанските медии „Си Ен Ей“ и „Капитали“.

Според документа, публикуван от Бериша, за извършените консултации по въпроси, свързани със сигурността, бившият първи заместник-директор на румънското разузнаване Флориан Колдя е получавал по 7000 евро месечно. Документът е подписан от генералния секретар на Министерския съвет на Албания Енджъ̀л Ага̀чи.

Бериша, който е лидер на най-голямата албанска опозиционна сила – Демократическата партия на Албания, твърди, че Флориан Колдя и хора от обкръжението му имат връзки с мексиканския наркокартел „Синалоа“.

Наркокартелът „Синалоа“ е ръководен от известния мексикански наркотрафикант Хоакин "Ел Чапо" Гусман, който през 2019 г. бе осъден на доживотен затвор от американските съдилища и в момента се намира в затвор с висока степен на сигурност.

Доживотна присъда за шеф на наркокартел в Нидерландия

Бериша обвини Рама в „подозрителни връзки“ с Колдя, когото нарече „румънският Макгонигъл“, като препрати към разследването на връзките на албанския премиер Рама с бившия високопоставен агент от контраразузнаването на ФБР Чарлз Макгонигъл, срещу когото в САЩ са повдигнати обвинения.

Макгонигъл е обвинен във вземане на подкуп от правителството на Еди Рама, за да лобира срещу опозицията в Албания, припомни„Антена 3“.

През март 2023 г. Рама отрече да е подкупвал или да е проявявал специално отношение към Макгонигъл и заяви, че опозицията иска „да използва политически съдебен процес в САЩ, който няма никаква връзка с Албания, правителството“ или лично с него.

Бериша повтори и обвиненията на румънските медии, че Колдя има връзки с мексикански мафиотски кланове, отбеляза румънската телевизия. „Днес пресата в Румъния е за Еди Рама и Синалоа. Ще продължим ли да приемаме този премиер?“, попита Бериша от прозореца на дома си пред група привърженици.

Срещу Флориан Колдя и още един бивш ръководител от Румънската разузнавателна служба, Думитру Думбрава от края на май тази година се води разследване за корупция във връзка с вземане на подкуп.

Според румънската агенция Аджерпрес, цитирана от албанските медии „Си Ен Ей“ и „Капитали“, румънският премиер Марчел Чолаку е изразил загриженост, че Колдя, след като е работил в румънската разузнавателна служба, е работил като консултант за трета страна. Премиерът на Румъния е обещал законови промени за предотвратяване на подобни ситуации, отбеляза БТА.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
432 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.18 | 12:04

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини