Албанските банки увеличиха инвестициите в еврооблигации с 4 процента през 2023 г

  • 25 февруари 2024 08:17

  • 256
  • 1
Албанските банки увеличиха инвестициите в еврооблигации с 4 процента през 2023 г
© pixabay

Стойността на деноминираните в чуждестранна валута държавни ценни книжа, емитирани под формата на съкровищни бонове и облигации в банковия сектор на Албания през 2023 г., възлиза на около 83 милиарда леки, съобщи Банката на Албания (Централната банка на страната – бел. ред.) в петък. Това предаде албанската агенция АТА, цитирани от БТА.

Според централната банка стойността на тези активи е нараснала с 4 процента на годишна база през 2023 г.

Албанското правителство издаде петгодишни еврооблигации на стойност 600 милиона евро с купон от 5,9 процента в края на юни 2023 г. Банковите инвестиции в еврооблигации се извършват чрез търгове.

Албания отбелязва ръст от 30% на чуждите туристи през януари

Според централната банка деноминираните в чуждестранна валута държавни ценни книжа привличат все по-голям интерес от страна на банковия сектор поради задоволителни нива на възвръщаемост благодарение на ниските лихвени проценти по единната европейска валута.

По подобен начин увеличението на депозитите в чуждестранна валута през последните няколко години създаде значителни евтини ликвидни средства, което позволява на банките да увеличат кредитирането си за икономиката на страната.

Последвайте канала на

Калина Христова
256 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.25 | 09:10

1
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини