Въоръжени нападатели взеха заложници във фабрика на американска компания в Турция

Getty images (архив)
share

Двама въоръжени мъже взеха за заложници седем души във фабрика на американската компания Procter & Gamble (P&G) в Северозападна Турция, като вероятен протест срещу войната между Израел и групировката "Хамас" в Газа, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на турски медии.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2083

Местни медии публикуваха снимка на един от предполагаемите похитители във фабриката - мъж, който изглежда носи колан с експлозиви и държи пистолет.

Частната агенция ДХА посочи, че предполагаемите похитители са влезли в основната сграда на фабриката в Гебзе, окръг Коджаели, около 15.00 часа местно време и са взели за заложници седем души от персонала.


Предполага се, че действията на заподозрените имат за цел да привлекат вниманието върху загубите на човешки живот в палестинския анклав. Около 27 000 души са били убити в израелската военна операция от 7 октомври миналата година, според контролираните от "Хамас" здравни власти.

Исмет Зихни казва, че съпругата му Сюхейла е сред заложниците. Говорейки от район в близост на фабриката, той е заявил за ДХА, че са говорили по телефона. "Тя каза: "Взети сме за заложници, добре сме" и затвори", разказва Исмет Зихни.

Полицията блокира околните пътища около фабриката и се опитва да преговаря с похитителите.

Главният офис на P&G в Синсинати потвърди инцидента. Говорител на компанията заяви: "Сигурността на персонала на P&G и нашите партньори е нашият най-важен приоритет. По-рано днес евакуирахме фабриката в Гебзе и работим с местните власти за решаване на извънредната ситуация със сигурността".

Турският клон на P&G има 700 служители на три места в Истанбул и Коджаели, според сайта на компанията. Тя произвежда почистващи и хигиенни продукти като перилния препарат Ариел и пастата за зъби Орал Би.

Обществените нагласи срещу Израел и основния му съюзник САЩ се засилиха в Турция от началото на конфликта в Газа, като в големите градове се провеждат редовни демонстрации в подкрепа на палестинския народ и призиви за незабавно спиране на огъня.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно е обвинявал Израел във "военни престъпления" и е сравнявал премиера Бенямин Нетаняху с нацисткия лидер Адолф Хитлер, напомня агенцията.

Ердоган: Турция очаква Израел да бъде осъден за геноцида в Газа

Американското посолство в Анкара издаде предупреждение през ноември заради демонстрации срещу американската политика и призиви за бойкот на американския бизнес. Препоръката дойде след протести и нападения срещу заведения като Макдоналдс и Старбъкс във връзка с конфликта в Газа.

Снимки на предполагаемия похитител, разпространени от турските медии, го показват с арабски черно-бял шал, покриващ лицето му. Той стои до стена с графити, на която са изобразени турското и палестинското знаме и надпис: "Портите ще се отворят. Или спокойна смърт, или смърт в името на Газа"

ДХА също така публикува снимка на няколко заложници, празнуващи рожден ден. Агенцията, цитирана от БТА, посочва, че персоналът е донесъл торта за един от колегите си и похитителите са им позволили да празнуват.


 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2083

Водещи новини

Още новини