Турция ще решава на референдум за повече власт на президента

gettyimages
share

Турците вероятно ще гласуват на референдум дали президентът на страната да получи повече правомощия, пише местният в. Хюриет.

Днес говорителят на държавния глава Реджеп Ердоган - Ибрахим Калън намекна, че въпросът за разширяването на властта на президента не може да се решава без волята на населението на страната. "Точно заради това в Анкара се обмисля вариант да се проведе допитване за прерогативите на президента", каза Калън. Той подчерта, че референдумът няма да е обвързван със съдбата на Ердоган. "Нашият президент е силен лидер и той влезе в историята", заяви говорителят на държавния глава.

Управляващата Партията на справедливостта и развитието (ПСР) се готвеше да извърши промени в конституция преди изболите на 7 юни. Тя обаче не получи достатъчно места в парламента, за да състави коалиционен кабинет. Заради това турците отидоха на предсрочен парламентарен вот на 1 ноември.

ПСР има 316 депутати в 550-местния Меджлис и може да състави кабинет без участие на други политически сили. Партията на Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу обаче не разполага с необходимите за поправките в основния закон гласове.

Водещи новини

Още новини