Партията на Ердоган печели изборите в Турция

  • 02 ноември 2015 07:10

  • 1145
  • 0
Партията на Ердоган печели изборите в Турция
© gettyimages

Рискът със свикването на нови избори, който в опит на отчаяние пое президентът на Турция Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, се оказа оправдан, а неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се е устремила обратно към властта, след като пет месеца по-рано загуби парламентарното си мнозинство. Това заключение правят световни агенции по повод турските парламентарни избори вчера, предаде БТА.

Турция гласува за стабилно еднопартийно правителство, посочва в анализ ДПА. През юни турският президент понесе, както изглежда, най-големия удар в кариерата си, след като партията му загуби способността си да управлява сама. Свикването на предсрочни избори, което мнозина сметнаха за последен опит на отчаяние, в съчетание със задълбочаването на проблемите със сигурността и решението на Ердоган да остане на заден план в кампанията за изборите изглежда дадоха резултат, отбелязва агенцията.

Управляващата партия извоюва зашеметяваща победа на предсрочните парламентарни избори, връщайки си еднопартийното управление само пет месеца, след като го загуби, отбелязва АП. Вотът е повторение на изборите през юни, на които ПСР изненадващо загуби парламентарното си мнозинство заради силното представяне на кюрдска партия. Повечето анализатори очакваха, че ПСР пак няма да успее, но предварителните резултати от вота показват, че тя е получила милиони гласове за сметка на Партията на националистическото действие и прокюрдската Демократна партия на народите (ДПН), допълва агенцията. С драматичен обрат, който малцина прогнозираха, рискът на управляващата партия да свика нови избори се оказа печеливш, заключава АП.

Ройтерс посочва, че изборите ще заздравят още повече хватката на президента Ердоган върху страната. Агенцията отбелязва и отслабените позиции на кюрдската ДПН, "която за малко да отпадне от парламента".

ТАСС посочва, че ПСР е подобрила предишния си резултат с 8,4 процентни пункта, при положение че по-голямата част от социологическите проучвания не й отреждаха повече от 4 пункта над процентите, които получи на 7 юни. Агенцията напомня, че тези избори идват след близо пет месеца неизвестност, провал на преговорите за съставяне на коалиция, управление на преходно правителство и най-кървавия терористичен атентат в историята на страната.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1145 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини