Япония е на прага на политически обрат

Pixabay
share

Япония е на прага на политически обрат след прогнозни данни от екзитполовете на парламентарните избори, проведени в неделя, които показват, че управляващата коалиция е на път да загуби мнозинството си, предава "Ройтерс".

Основната управляваща партия - Либерално-демократическата партия (ЛДП), заедно с по-малкия си партньор, партията "Комейто", изглежда ще спечелят между 174 и 254 места в долната камара на японския парламент от общо 465, според анкетата на японската телевизия NHK.

Основната опозиционна партия - Конституционната демократическа партия на Япония (CDPJ), е на път да спечели между 128 и 191 места. При този резултат, нито една от двете партии няма да има достатъчно места за абсолютен контрол и може да се наложи да търсят коалиции с други партии, пише news.bg.

Японците гласуват на парламентарни избори

Тази несигурност идва в период на политическа нестабилност, девет дни преди президентските избори в САЩ, и на фона на растящо напрежение с Китай и икономически предизвикателства пред Япония. Според анкета на Nippon TV управляващата коалиция би спечелила само 198 места срещу 157 за CDPJ - далеч от необходимите 233 места за мнозинство.

Говорителят на ЛДП Шинджиро Коидзуми коментира пред NHK, че "тези резултати са отражение на наказателното отношение на гласоподавателите към ЛДП" заради скандалите с политическо финансиране. Премиерът Шигеру Ишиба свика предсрочни избори, след като пое ръководството на ЛДП през миналия месец, надявайки се да спечели публична подкрепа, но резултатите подкопават плановете му.

Някои по-малки партии, като Демократическата партия за народа (DPP) и Партията на иновациите в Япония, може да се окажат ключови за формирането на коалиция. DPP се обявява за намаляване на данъците, докато Партията на иновациите подкрепя по-строги правила за политическите дарения и се противопоставя на увеличаване на лихвените проценти.

Водещи новини

Още новини