Инфлацията в Япония се забавя

  • 18 октомври 2024 10:43

  • 109
  • 0
Инфлацията в Япония се забавя
© GettyImiges

Потребителските цени в Япония, без тези на пресните храни, са се повишили с 2,4 на сто през септември спрямо година по-рано, забавяйки темпа си на растеж за първи път от пет месеца. Причина за това е възобновяването на държавните субсидии за комунални услуги на домакинствата, съобщи Киодо, цитирани от БТА.

Основната инфлация в Япония, обхваната от националния основен индекс на потребителските цени, която не включва пресните храни, се е понижила от 2,8 на сто през август до 2,4 на сто през миналия месец. Въпреки това, показателят остава над целта на централната банка от 2 на сто от април 2022 година.

Основната инфлация, която обаче не отчита освен цените на пресните храни и тези на енергията, е била 2,1 на сто, съобщи министерството на вътрешните работи и комуникациите на Япония.

Основният индекс на потребителските цени щеше да се повиши с 2,9 на сто, ако го нямаше ефектът от енергийните субсидии, посочи служител на ведомството. Това показва, че импулсът към повишаване на цените все още не е изчезнал на фона на по-слабата йена, което оскъпява вноса, допълни той.

Цените на енергията са нараснали с 6 на сто миналия месец, с по-бавен темп от увеличението с 12 на сто, отбелязано през август.

Инфлацията като цяло в Япония е отслабнала до 2,5 на сто през септември на годишна база, след като се повиши до 3 на сто през август.

Очакваната инфлация по света надвишава заложените от централните банки цели

На месечна база обаче индексът на потребителските цени спада за първи път от началото на годината - с 0,3 на сто.

Правителството в Токио, което прекрати субсидиите за сметките на домакинствата за електричество и газ през юни, ги възобнови за периода между август и октомври, за да помогне на домакинствата да се справят с нарастването на разходите за енергия, причинено от горещото време.

Сред другите основни стоки, цените на храните са се увеличили с 3,1 на сто, с повече, отколкото през август (2,9 на сто).

Цената на ориза е скочила с 44,7 на сто, което е максимум от 49 години, посочиха от японското министерство.

Високите летни температури миналата година доведоха до по-малка реколта, докато повече фермери прехвърлиха увеличените производствени разходи, като например за труд и торове, на потребителите чрез рязко увеличаване на цената на ориза, обясниха от министерството.

Последвайте канала на

Калина Христова
109 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини