Китай и Индия постигнаха споразумение за спорната граница в Хималаите

pixabay
share

Индия и Китай са постигнали споразумение за патрулиране по спорната им граница в Хималаите, което може да доведе до разрешаване на конфликт, започнал през 2020 г. Това заяви индийският външен министър Викрам Мисри, предаде "Ройтерс".

Тази новина идва на фона на предстоящата среща на БРИКС на 22 октомври в Казан, Русия, на която ще присъстват индийският премиер Нарендра Моди и китайският президент Си Дзинпин. Очаква се двамата да проведат разговори в кулоарите.

Връзките между въоръжените с ядрено оръжие съседи са обтегнати, след като сблъсъците между техните войски на спорната хималайска граница доведоха до смъртта на 20 индийски и четирима китайски войници през 2020 г.

Мисри уточни, че дипломатическите и военните преговарящи на двете страни са провели няколко кръга преговори през последните няколко седмици, като допълни, че те са довели до "споразумение за патрулиране по линията на действителен контрол в граничните райони между Индия и Китай, което води до разединяване и разрешаване на проблемите, възникнали в тези райони през 2020 г. "

Индия купува 31 бойни дрона от САЩ

През последните четири години бавният напредък на дипломатическите и военните преговори за прекратяване на противопоставянето навреди на бизнес отношенията между двете нации, като Ню Делхи затегна контрола върху инвестициите от китайски фирми и спря големи проекти.

Водещи новини

Още новини