Китай заяви, че няма да се откаже от използването на сила в Тайван

  • 16 октомври 2024 09:00

  • 297
  • 1
Китай заяви, че няма да се откаже от използването на сила в Тайван
© pixabay

Китай няма да се откаже от използването на сила в Тайван, но тя би била насочена към външна намеса и малка група сепаратисти, заяви Китайската служба по въпросите на Тайван, цитирана от Ройтерс.

Китай, който смята демократично управлявания Тайван за своя територия, в понеделник проведе мащабно военно учение около острова. Пекин заяви, че това е предупреждение срещу "сепаратистки актове", след като миналата седмица тайванският президент Уилям Лай каза, че е "невъзможно" Китайската народна република да стане родина на Тайван, тъй като Тайван има по-стари политически корени“.

"Стремим се към перспективата за мирно обединение най-искрено и с най-голямо старание", заяви Чен Бинхуа, говорител на Китайската служба по въпросите на Тайван. "Никога обаче няма да поемем ангажимента да се въздържаме от използването на сила", отбеляза той и допълни, че тя би била насочена към намесата на "външни сили" и много малка група сепаратисти, а не към огромното мнозинство от тайванския народ, пише БТА.

Си Цзинпин: Китай иска да бъде приятел и партньор на САЩ

По-рано днес генералният директор на тайванската Служба за национална сигурност Цай Мингиен заяви пред журналисти, че китайските учения са имали обратен ефект предвид осъдителната реакция на международната общност и особено на Вашингтон.

"Военните учения на китайските комунисти имаха отрицателен ефект, понеже накараха международната общност да подкрепи Тайван", подчерта той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
297 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.16 | 09:03

1
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

Добави коментар

Водещи новини