Китай обяви, че британският външен министър ще бъде на визита тази седмица

  • 17 октомври 2024 11:49

  • 121
  • 0
Китай обяви, че британският външен министър ще бъде на визита тази седмица
© Getty Images

Китай обяви, че британският външен министър Дейвид Лами ще посети азиатската страна тази седмица на фона на размразяването на отношенията след години на напрежение между Лондон и Пекин, предаде Франс прес.

Британският външен министър ще направи официално посещение в Китай от 18 до 19 октомври, посочи в изявление говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.

Посещението му ще бъде първото на висш британски служител след избирането на британския премиер Киър Стармър през юли.

Това ще бъде възможност да се потвърди относителното затопляне на дипломатическите връзки след години на напрежение, свързано по-специално с репресиите на Пекин срещу продемократичното движение в Хонконг, бивша британска колония, отбелязва АФП.

Китай и Великобритания възобновиха контактите си на високо равнище през август с телефонен разговор между китайския президент Си Цзинпин и Киър Стармър. Това беше първият разговор на китайския президент с британски премиер от 2022 г. насам.

Китайският вицепремиер Хъ Лифън каза през септември, че Пекин е „готов“ да възобнови икономическия диалог с Лондон.

 След „златната ера“ на търговските отношения, обявена от британския премиер Дейвид Камерън в началото на второто десетилетие на ХХI век, двустранното напрежение между двете страни се увеличи многократно.

Китай заяви, че няма да се откаже от използването на сила в Тайван

Една от основните области на търкания е свързана със засиления контрол на Пекин върху Хонконг, който през 1997 г. се върна под суверенитета на Китай.

Великобритания осъжда репресиите срещу продемократичното движение в бившата си колония, а няколко хонконгски опозиционери в изгнание са намерили убежище на британска земя.

Лондон също така обвини Пекин в кибератаки срещу служители на изборна длъжност, технологичен шпионаж и нарушаване на човешките права, особено срещу уйгурското малцинство в Синцзян-уйгурския автономен район в Северозападен Китай, без да се споменават и търговските спорове.

Двете страни се обвиняват взаимно и в шпионаж. Пекин също така редовно критикува Лондон, че следва враждебната политика на Вашингтон спрямо Китай, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
121 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини