Тайланд планира да узакони сурогатното майчинство за чуждестранни двойки

pixabay
share

Тайланд ще направи изменения в законите си, за да позволи на чуждестранните двойки да се възползват от възможността за сурогратно майчинство в страната, заяви днес високопоставен представител на здравните власти, цитиран от Ройтерс.

През 2015 г. Тайланд наложи строги регулации за контрол на сурогатното майчинство и забрани процеса за чуждестранни двойки след скандали, които доведоха до строги мерки срещу тази практика.

"Ще изменим закона така, че да позволи на чуждестранни двойки да се възползват от услугите на сурогатното майчинство", каза Аркхом Прадитсуван, заместник генерален директор на отдела за здравни услуги към Министерството на здравеопазването в страната, предаде БТА. 

Двойките следва да имат сключен брак, независимо от половете им, а детето, родено от сурогатна майка, трябва да е с гарантирани защита и права в родната страна на двойката, заяви Аркхом. Чуждестранните двойки ще имат право да изберат и доведат своя сурогатна майка или да използват за целта жена от Тайланд, като процесът трябва да бъде проверен от правителствена комисия, добави той.

Предложените изменения в закона ще бъдат внесени за одобрение от кабинета по-късно този месец като част от по-широкообхватна реформа за регулации на сурогатното майчинство, инвитро процедурите и изкуственото оплождане, които да осигурят на тайландците, включително и на еднополовите двойки, по-голям достъп до подобни услуги, както и да насърчат здравния туризъм, заяви още Аркхом. Ако кабинетът одобри промените в закона, той ще бъде внесен за разглеждане в двете камари на парламента.

Стотици наши гейове търсят сурогатни майки в нета, плащат богато

През 2015 г. Тайланд забрани сурогатното майчинство срещу заплащане и то остана законно само в случай че е контролирано от правителствена комисия за двойки от Тайланд или за тайландски граждани, които са женени за чужденци от поне три години и изпитват трудности при зачеването.

Водещи новини

Още новини